Nasi absolwenci....
Absolwent naszej szkoły Pan Profesor Roman Przybylski jest uznanym w świecie specjalistą z zakresu chemii lipidów oraz twórcą oryginalnej szkoły naukowej z zakresu analityki żywności. Na wniosek Rady Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu na posiedzeniu 26 czerwca 2019 r. Senat Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przyznał doktorat honoris causa Profesorowi Przybylskiemu – absolwentowi Wydziału Technologii Rolno-Spożywczej Wyższej Szkoły Rolniczej w Poznaniu. Wręczenie tego zaszczytnego tytułu odbyło się 15 października 2019 r. w Kolegium Rungego UPP.
„Dorobek naukowo-badawczy Pana Profesora jest ogromny i wielokierunkowy z przełożeniem teorii na praktykę przemysłową, która sprzyja kształceniu specjalistów i ekspertów” – mówił podczas uroczystości prof. dr hab. Jan Pikul, Rektor UPP – „Składa się na niego bogaty zbiór publikacyjny liczący dziś ponad 300 pozycji, kilkadziesiąt zrealizowanych grantów oraz aktywny udział w wielu konferencjach, seminariach, sympozjach i warsztatach. Należy podkreślić, że całą działalność Pana Profesora cechuje wszechstronna współpraca akademicka i wręcz modelowa współpraca z praktyką przemysłową, która pozwoliła tworzyć interdyscyplinarne zespoły, konsorcja i szkoły naukowe, co jest niezwykle ważne dla rozwoju kadry naukowej i podnoszenia jakości całej branży spożywczej. To bardzo ważny element działalności Pana Profesora, który w sposób wymierny przenosi wyniki badań naukowych do praktyki”.